Färgade linser

Färgade linser finns både med och utan styrka. Utan styrka (synkorrigering/slipning) används dom av kosmetiska skäl, så att du kan känna dig lite extra vacker. Det vill säga kontaktlinser som ändrar ögats färg men inte korrigerar synfel.

Dessa linser är helt genomskinliga i mitten alternativt har ett litet hål i mitten och påverkar därför inte synen alls. Färgade linser med styrka fungerar precis som vanliga linser och korrigerar för de synfel som önskas, såsom närsynthet och långsynthet.

De flesta modellerna har inbyggt UVA- och UVB-skydd till skydd från solens skadliga strålar. Precis som andra linser finns det både endagslinser och månadslinser.

Kosmetiska skäl till färgade linser
Den som är trött på sin vanliga ögonfärg eller bara nyfiken på hur en annan ögonfärg påverkar utseendet kan numera testa på ett mycket enkelt sätt. Ungefär som du byter kläder, glasögon och andra accessoarer.

De senaste åren har försäljningen av färgade linser skjutit i höjden ordentligt. Alltfler upptäcker tjusningen med en helt ny färg på sina ögon. Vissa väljer att byta färg under en lång period medan andra byter från t ex bruna ögon på dagen till blåa inför middagen eller partyt framåt kvällen.

Färgade linser är roligt! För att inte tala om hur roligt det kan vara med så kallade crazy linser.

Att välja en ny färg för ögonen gör vanligtvis betydligt mer för utseendet än man föreställer sig. Och om/när man tröttnar på sin ”nya ögon” är det enkelt att byta till en ny färg!

Även för den som endast är intresserad av att förstärka sin naturliga ögonfärg kan färgade linser absolut rekommenderas!

Att köpa färgade linser
Innan du går vidare och köper färgade kontaktlinser måste du bestämma hur länge linserna ska sitta i? Om du använder dem vid ett fåtal tillfällen är endagslinser sannolikt bäst. Om du istället planerar en mer kontinuerlig förändring kanske du bör välja månadslinser istället.

Enklast och billigast är det att köpa de färgade kontaktlinserna på internet. Nedan presenterar vi några olika leverantörer av linser på nätet.

De olika typerna av färgade linser
Hur du önskar förändra din ögonfärg styr valet av linstyp. Här berättar vi om de vanligasté varianterna; Opaque och Tinted.

Opaque
Denna modell har ett heltäckande färglager och släpper inte igenom ögats egentliga färg. Opaques är därför lämpliga för den som vill byta färg på ögonen helt och hållet.

Tinted
Linser av typen Tinted släpper igenom en del av den naturliga ögonfärgen. De är därför det bästa valet om du har en ljusögonfärg som du önskar förstärka.

Skötsel av färgade linser
Alla linser skall skötas på ett bra sätt. Färgade linser utgör inget undantag och sköts på samma sätt som vanliga kontaktlinser. Linsvätskan bör dock inte innehålla väteperoxid då detta kan innebära att linsens färger bleks.

Om man är slarvig eller gör fel så kan det leda till problem och irritation. En del personer upplever irritation i ögonen lättare än andra och ungefär 10% tycker att det är så pass jobbigt at t de helst inte använder linser alls.

Kommentera