Laseroperationer

Att operera ögonen istället för att använda linser blir ett alltmer populärt alternativ. Det finns ett antal olika metoder för att göra en ögonlaseroperation. Nedan presenterar vi de vanligaste.

LASAK – Laser Anterior Keratectomy
Använder man sig av LASAK skärs en tunn flik upp på hornhinnan och viks undan. Lasern formar sedan om hornhinnans yta och avlägsnar en eventuell mängd vävnad från hornhinnan. Fliken läggs därefter tillbaka och fäster inom ett par minuter. Behandlingen är smärtfri, men kan ge lite skav och tårflöde så därför rekommenderas vila efteråt. Redan dagen efter kan skillnad märkas. De flesta varianter av närsynthet, astigmatism och översynthet kan behandlas med LASAK, stora som små synfel.

LASIK – Laser In Situ Keratectomy
En snarlik variant av LASAK. En lite kraftigare flik av hornhinnan skärs upp och viks undan. Metoden har brukats sedan 1990-talet och fungerar bäst till personer med kraftigare hornhinna och mindre synfel. Mer information om LASIK.

LASEK – Laser Sub Epitelial Keratectomy
LASEK är en nyare metod som även är kallad Elsa. Behandlingen går ut på att mjuka upp det yttersta lagret på hornhinnan med lite alkohollösning och sedan hyvla bort det. Behandlingen är enklare och snabbare än LASIK men har en längre återhämtningstid. Efter ca två veckor har patienten fått sin fulla syn men i flera veckor behöver man ta ögondroppar. Läs gärna vidare om Lasek på ögonlaser.net.

Intralase
En skonsam metod med mycket preciserad behandling då hela operationen utförs med enbart laser. Fliken som viks undan skärs även den upp med laser. Behandlingen är smärtfri, har kort återhämtningstid och minskar även risk för infektioner. Tekniken är inte helt erkänd i Sverige än dock.

Wavefront
Wavefront är en avancerad metod som brukar rekommenderas till bl.a. idrottsutövare då ögonens motståndskraft ökar. Behandlingen går ut på att vid förundersökningen gör en noggrann bildanalys över hornhinnas avvikelser, som en slags karta kan man säga. Kartan förs direkt över till lasern och lasern polerar då noga efter kartans beskrivning. Några patienter har även rapporterat förbättrat mörkerseende.

Kommentera